Links naar inspiratie

Hier vind je verschillende links naar blogs, interessante onderzoeken, inspiratiegidsen en noem maar op.

Niet gevonden wat je zocht? Stuur ons gerust een berichtje via het contactformulier!

  • Artikel uit de Morgen

    Onze werking in de Overpoort

    Benieuwd wat we juist doen in de Overpoort? Lees het eens na!

  • Gids

    Gids met goede praktijken tegen seksuele intimidatie voor het festival- en feestmilieu en op campussen van universiteiten en hogescholen

    Praktisch aan de slag! Gericht op het studentenmilieu maar handig voor alle organisatoren van evenementen!

  • Youtube

    How to control a crowd

    Interessante korte uiteenzetting over crowd control.

  • We Zien U

    We zien u - Medewerker Marie De Broe

    Seksuolotte en haar sidekicks praten met jongeren over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

    In deze aflevering gaat ze op stap met Flower Marie op stap op Paradise City

  • Radar De Standaard

    Podcast: De veranderende Partyscene

    Moeten we steeds meer de stad uit om te raven? Zijn loodsen de nieuwe feesttempels? Is feesten uitgedraaid tot iets voor de happy few die een ticket kan betalen? En was het vroeger dan zoveel beter?

    Journalist/redacteur Ewald Dupan en Koen Galle aka Dj Kong waren pioniers en organisatoren van het eerste uur en praten je bij over de evolutie van het elektronische nachtleven.

  • Inspiratiegids Zij aan Zij

    Organiseer je een evenement? Ga aan de slag met wat vrouwen écht belangrijk vinden.

    Het onderzoekscentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool onderzocht, met steun van de Vlaamse overheid, wat vrouwen in het algemeen en vrouwen met een migratieachtergrond in het bijzonder, belangrijk vinden wanneer ze deelnemen aan een evenement. Dit onderzoek leidde tot een inspiratiegids voor iedereen die betrokken is bij het organiseren van evenementen, of het nu gaat om een lokale scoutsfuif, straatfeest, concert, of foodtruckfestival.

    Flow werkte mee aan deze gids en geeft praktische voorbeelden en tips.

  • Alcohol en drugs in de uitgang. Kwantitatief onderzoek 2022

    Via het trendonderzoek probeert VAD zicht te krijgen op welke producten er gebruikt worden, hoe ze gebruikt worden, in welke combinaties, waar, wanneer, door wie… Op termijn moeten hieruit trends duidelijk worden die wijzigende gebruikspatronen en gebruikersgroepen identificeren. Dit stelt ons in de mogelijkheid om gepaste antwoorden te formuleren op deze nieuwe trends, zowel op het vlak van preventie, interventie als hulpverlening. Het onderzoek startte in de zomer van 2003.

  • Uitzonderingsregime

    Uitzonderingsregime - Inzet vrijwilligers in bewakingsfuncties

    Je kan vrijwilligers inzetten in bewakingsfuncties ter vervanging van een security-agent. Dit mag echter niet zomaar. In deze gids kom je te weten aan welke voorwaarden je dient te voeldoen als organisatie én vrijwilliger.

    Neem zeker contact op met je lokale politie om de juiste documenten te verkrijgen om in te vullen en door te sturen naar de Burgemeester.

    Begin hier op tijd mee!

  • Leidraad voor een evenwichtig alcohol- en drugbeleid voor festivals it.

    Dit draaiboek biedt een leidraad om een alcohol- en drugbeleid uit te werken voor festivals. Een alcohol- en drugbeleid is een samenhangend geheel van afspraken over hoe er op een festival omgegaan wordt met middelengebruik, zowel op vlak van toezicht en handhaving, preventie en schadebeperking en hulpverlening. Concreet bestaat een beleid uit de visie van het festival rond middelengebruik op het festival en een concrete invulling van de vier pijlers van een alcohol- en drugbeleid: regels & procedures, informatieverstrekking, omgevingsinterventies en zorg & begeleiding.

  • Hoe omgaan met SGG tijdens het uitgaan? Gids voor medewerkers.

    Medewerkers in uitgaansgelegenheden (personeel, vrijwilligers, professionele bewakingsagenten, …) worden soms geconfronteerd met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het is dan moeilijk te bepalen welk gedrag al dan niet strafbaar is én hoe je er gepast op reageert. Daarom ontwikkelden Stad Antwerpen en de Politie Zone Antwerpen dit document. Gebruik dit als leidraad om een eerste inschatting te maken van de situatie en om om te gaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

  • Safer Cities Gent

    Aanbevelingen van een groep jongeren en experten over hoe Gent veiliger kan gemaakt worden voor die jongeren.

  • Safe 'n Sound

    Safe ‘n Sound werkt rond preventie en risicobeperking van middelengebruik. Op de website vind je meer info over drugs en zijn risico’s terug.

    Flow werkt regelmatig samen met Safe ‘n Sound op verschillende festivals.

  • Creating Safer Spaces

    Creating Safer Spaces in Belgium's Nightlife

    Veldonderzoek en literatuurstudie van Sarina Kohnen rond Sfaer Spaces in het (Gentse Nachtleven) met bijdragen van onder meer de Charlatan, Leda Collective, Nightlife Council Gent, VI.BE, Chinastraat en Funke.

  • Handreiking Managen SGG op evenementen (in Nederland)

    Een handleiding van het Nederlandse Event Safety Institute maar toepasbaar op Belgische evenementen

    Dit document bevat een handreiking omtrent het managen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op grootschalige evenementen. Deze handreiking wordt vormgegeven door middel van een 5 stappenplan. Het stappenplan helpt risico’s identificeren, categoriseren en vervolgens om de juiste beheersmaatregelen toe te passen. De handreiking is voornamelijk gericht op het preventief voorkomen van incidenten omtrent seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar bevat ook een beschrijving van een aanpak als een incident voorkomt.